Arvon kuntoajo ajetaan teemalla Yhdessä
PyöräilyJulkaistu: 13.02.2017 00.00

Arvon kuntoajo ajetaan teemalla Yhdessä

100-vuotiaan Suomen kunniaksi Arvon kuntoajo ajetaan teemalla Yhdessä.

Kälviän Tarmo haluaa kunnioittaa itsenäisen Suomen pitkiä pyöräilyperinteitä nostamalla esiin pyöräilyn sosiaalisen luonteen. Pyöräily yhdessä muiden kanssa on hauskempaa, taloudellisempaa, mielekkäämpää ja tuloksekkaampaa kuin yksin ajaminen. Hyvin järjestetyssä kuntoajossa pääsee pyöräilemään muiden kanssa kauniissa keskipohjalaismaisemissa.

Arvon kuntoajo järjestetään 2017 seitsemännen kerran entisen pyöräilyvaikuttajan, Arvo Maunumäen kunniaksi. Arvo toimi aikoinaan suomalaisen pyöräilyn eteen intohimoisesti ja loi osaltaan sitä pyöräilykulttuurin pohjaa, jota Kälviällä yhä pidetään voimissa uusien sukupolvien ansiosta. Arvo toimi myös Suomen pyöräilyunionin puheenjohtajana ja edesauttoi monia kälviäläispyöräilijöitä Suomen huipulle.

Kälviän Tarmo haluaa kunnioittaa itsenäisen Suomen juhlavuotta Arvon kuntoajolla. Yhdessä tekeminen, ekologinen liikkumismuoto, hyvän fyysisen kunnon kehittäminen ja vuorovaikutus muiden kanssa ovat Arvon kuntoajon ja Suomen tulevaisuuden avaintekijöitä. Kuntoajoon osallistuminen edellyttää lenkkeilyä ja ennen tapahtumaa ja tapahtumassa kohtaavat suomenruotsalainen ja perikeskipohjalainen kulttuuri yhteisen tekemisen merkeissä. Suuri joukko Arvon kuntoajon osallistujista saapuu ruotsinkielisen Pohjanmaan alueelta. Harrastamalla pyöräilyä on meillä jokaisella mahdollisuus jättää jälkeemme puhtaampi ja parempikuntoisempi Suomi tuleville sukupolville.

Suomalaisessa pyöräilyssä on alkanut uusi aika. Useat kaupungit rakentavat liikenneverkkojaan uusiksi ja niissä otetaan yhä paremmin huomioon myös pyöräily osanan liikennejärjestelmää. Jo EU:n päästötavoitteisiin pääsemiseksi olisi satsattava enemmän arkipyöräilyn olosuhteidien kehittämiseen. Mitä enemmän saamme ihmisiä pyöräilemään, sitä enemmän pyöräilijöiden olosuhteet huomioidaan liikennesuunnittelussa ja autoilijoiden asenteissa pyöräilijöitä kohtaan.

Suomalaisessa pyöräilyssä on alkanut uusi aika myös siksi, että olemme saaneet ensimmäisen MM-tason henkilökohtaisen mitalin maantiepyöräilyssä kun Lotta Lepistö sijoittui vuoden 2016 MM-kisoissa kolmanneksi. Nyt suomalaiset otetaan vakavasti maantiepyöräilyssä ja laji on saanut ansaitsemaansa arvostusta mediassa. Maantiepyöräily on kestävyysurheilun kuninkuuslaji, eikä lajin huipulle kivuta sattumalta. Huippukunnon saavuttamiseen tarvitaan tuhansia ja taas tuhansia harjoituskilometrejä, verta, hikeä ja kyyneleitä. Lajin huipputasolla pitää olla myös hyvä joukkue tukena, sillä yksilönä ei pärjää lajin kovassa kilpailussa.

Kälviän Tarmo toivottaa kaikille pyöräilijöille menestyksekästä juhlavuotta ja ottaa ilolla vastaan kaikki uudet ja vanhat pyöräilyn harrastajat Kälviälle 1.7. Arvon kuntoajoon. Tapahtumaan osallistuvia pyöräilijöitä kehotetaan pukeutumaan vanhoihin pyöräilyasuihin eri vuosikymmeniltä, tuodaksemme esille pyöräilyn pitkät perinteet Suomessa ja Keski-Pohjanmaalla.