Tarmolla vahva panos ISM-pyöräilyissä Kurikassa
PyöräilyJulkaistu: 05.08.2018 00.00

4.-5.8 ajettiin Kurikassa Jurvan Voiman järjestämät ikäluokkien SM-kilpailut tempossa ja maantieajossa.

Kälviän Tarmolta oli lähtenyt vahva joukkue kisoihin, vaikkakin yksi joukkueen syömähampaista, kokenut kehäkettu Timo Pesola joutui loukkaantumisen vuoksi jättämään lähes kotikisat väliin. Ajoihan Timppa viime kesänä Jurvan Voiman väreissä U6 etappikilpailun kunniakkaasti läpi.

Tempoajoon lauantaina starttasi ennätyskuntoinen tarmolaiskaarti. Viime keskiviikkoisessa Peltokorventien tempossa moni ajajista rikkoi omat ennätyksensä, joten joukkueelta odotettiin hyviä sijoituksia uusien lakkien avittamina. Ainoastaan sudeettikälviäläisen, Jukka Huovisen valmistautuminen ei sujunut ongelmitta, hänen autonsa hajottua ja mies luuji joutuvansa ajamaan pyörällä kisapaikalle Etelä-Suomesta. Korvaava auto kuitenkin järjestyi, mutta epäonneksi koirallinen auto ja Jukka on allerginen koirille. Henki ei näin ollen kulkenut parhaalla mahdollisella tavalla tempossa, joten hän ei ollut tyytyväinen omaan sijoitukseensa. Myös Iiriksellä oli viikolla teknisiä murheita, mutta pyörä saatiin kursittua kokoon kisapäiväksi.

M-12 sarjassa Eero-Veikko Nissilä ja Max Halmekangas ajoivat 5 km:n tempon aika tarkkaan 30 km/h keskinopeudella, mikäli järjestäjien ilmoittamaan matkaan on luottaminen. Sijoitukset olivat E-V:llä 18. ja Maxilla 17.

N-12 sarjassa Iiris Heikkinen otti itsestään kaiken irti ja nappasi SM-hopeaa. Voittoon ajanut Elisabet Kapanen oli ylivoimainen, mutta Iiris käänsi tiukan hopeakamppailun kahden sekunnin erolla edukseen.

M-16 sarjan Oskari Nissilän kisa oli pilalla jo ennen starttia takavaihtajan kahvan rikkoonnuttua. Vain etuvaihtaja toimi ja Oskarilla oli käytössään vain kaksi vaihdetta, kevyt ja raskas. Sellaisella kalustolla ei ollut mitään mahdollisuuksia pärjätä kovien juniorien joukossa, joten sijoitukseksi tuli 13.

M-40 sarjassa oli kaksi tarmolaista viivalla, Jukka Huovisen kommervenkit kerrottiin jo alussa. Timo Ruostetsaari debytoi Tarmon väreissä SM-tasolla ollen vahvan ajon jälkeen 6. Mitaliin jäi matkaa n. minuutin verran. Timo oli tyytyväinen ajoonsa, jos ei yhtä lukkojarrutusta mutkassa lasketa. Maha taisi täyttyä jo viikolla Peltokorventien tempo-cupin kokonaiskisan voitosta ja siitä saadusta rentouttavasta palkinnosta. Tiedä häntä...

Tempotulokset

Lauantaina ajetut maantielähdöt antaisivat aihetta pienen kirjan kirjoittamiselle: Oskari kärsi edelleen teknisistä ongelmista, kun MacGyver tyyliin kasattu pyörä ei ollut aivan vertailukelpoinen grammanviilaukseen hurahtaneiden kilpakuskien kanssa. Vielä kun M-16 sarjassa ajettiin hurjaa kyytiä, ettei samassa lähdössä ajaneet pitempään elämästä nauttineen konkarit pysyneet kyydissä. Oskari taisteli itsensä kuitenkin maaliin saakka, eikä jättänyt vaikeuksista huolimatta kisaa ajamatta. Hatunnoston arvoinen suoritus. Chapeau!

Oskarin kanssa samassa lähdössä, mutta eri luokassa (M-60) ajanut Samuli Hautamäki oli lähellä jättipottia ja Tarmon vuoden urheilijan titteliä. Samuli sijoittui toiseksi tiukassa loppukirikamppailussa Alf Blombackin jälkeen. 500 metriä ennen maalia Samuli oli hyvissä asemissa kärjessä, mutta joku 16-sarjan junnu höntyili juniorimaisesti 90 asteen kurvissa lähes kaataen Samulin. Siinä tuli muutama metri eroa kärkeen, jonka Samuli miehekkäästi riuhtaisi kiinni ja pisti vilkun vasempaan ohituskaistalle. Vain Alf jäi siis lopussa ohittamatta. Sanomattakin on selvää, että vetotöissä ei Samulia näkynyt koko päivänä vaan kokeneemmat pyöräilijät antoivat junnujen höntyillä koko päivän ihan vapaasti. Mitalinälkää Samulille jäi vielä tulevilla vuosille. Nyt Samuli joutuu jännittämään vuoden urheilija-titteliä vielä joulukuulle saakka.

N-12 Sarjassa Iiris Heikkinen sijoittui neljänneksi. Pyöräilijät olivat nähtävästi ennen lähtöä sopineet pitävänsä selvän hajuraon toisiinsa nähden ja kaikki pyöräilijät tulivat minuutin välein maaliin Elisabet Kapasen voittajessa jälleen.

M-12 sarjassa Tarmon parivaljakko Eero-Veikko ja Max selvisivät 20 km:n reitiltä maaliin, vaikka Eero-Veikolla kramppasi jalka matkalla ja se ei pyöräilyssä tiedä koskaan hyvää. Max ajoi ehjän ajon ja veti vuorovedoilla matkan lähes kolmeakymppiä.

M-40 sarjassa Pekka Huovinen oli 12. 28 sekuntia voittaneen OTC:n Antti Pietilän perässä.

M-45 sarjassa Marko Uusimäki oli myös 12. eroa voittajaan tuli 31 sekuntia.

Tarmon ajajat jatkavat seikkailujaan Tervaetapeilla, Laihian ajossa sekä ratapyöräilyn MM tai EM-kisoissa.

Kuvat: Risto Nissiä ja Teemu Heikkinen