Kansainvälinen U6 Cycle Tour ajettiin Ruotsissa 6.-11.7
PyöräilyJulkaistu: 11.07.2015 00.00

Kuuden etapin kovatasoinen ja kansainvälinen U6 etappiajo alkoi 6.7 ajettulla prologilla.

Sampo Lahti edusti Kälviän Tarmoa poikien 15-16 vuotiaiden sarjassa. Viime vuonna Sampo ajoi hienosti koko Tourin ja sijoittui lopputuloksissa toiseksi nuoremmassa ikäluokassa.Sampon urakka alkoi maantanaina klo:09.45 prologilla. Sampon sarjassa ajoi 140 muuta pyöräilijää, mikä kertoo pyöräilyn suosiosta pohjoismaissa ja Euroopassa.

Emma Lahti edusti Tarmon lisäksi Team Finlandia ja hän ajoi 15-16 vuotiaden tyttöjen sarjassa.Emma starttasi maanantaiseen 3,2 km prologiin klo:13:25. Emman sarjaan otti osaa 30 pyöräilijää, joten lähdöt ovat huomattavasti suurempia kuin kotimaisissa kilpailuissa.

Maanantai 6.7. prologi 3,2 km. Etappi 1

Sampo Lahti sijoittui prologissa sijalle 69, ajalla 5:27,9. Eroa voittaneeseen Julius Johanseniin kertyi 41,4 sekuntia. Voittajan keskinopeus oli 40,3 kh/h.

Emma Lahti sijoittui prologissa 3,2 kilometrin matkalle sijalle 20. Hänen aikansa oli 6:15,5 ja ero voittaneeseen Iris Toniin kertyi 39 sekuntia. Voittajan keskinopedeksi tuli 34,3 kh/h.

Tiistai 7.7. maantieajo pojat 15-16 84 km, tytöt 15-16 42 km.

Toinen etappi sujui Emmalta jo paremmin, hän sijoittui kymmenenneksi samalla ajalla voittaneen Clara Lundmarkin kanssa. 42 kilometrin etappi ajettiin maaliin ajassa 1:18:31, keskivauhdin ollessa 32,1 km/h. Suomalaisista Viivi Puskala sijoittui parhaiten, ollen etapin 5. Kahden etapin jälkeen Emma on sijalla 19, eroa johtavaan Iris Toniin on 45 sekuntia.

Sampokin paransi ajoaan toisella etapilla. Sijoitus maalissa oli 29. Team Själlandin ajajakolmikko karkasi pääjoukolta reilun minuutin karkumatkalle ja ajoi maaliin ajassa 2:07:54, Sampo tuli pääjoukossa maaliin ajalla 2:09:10, eroa syntyi siis 1:16. Kokonaiskilpailussa Sampo on kahden etapin jälkeen sijalla 49. eroa kärkeen on 2:03. Kisaa johtaa Team Själlandin Julius Johansen.

Keskiviikko 8.7. maantieajo pojat 93 km, tytöt 62 km

Kolmannella etapilla Emma sijoittui parhaana suomalaisena sijalle 19. 62 kilometrin maantieajossa. Eroa voittaneeseen Julia Kihlbomiin tuli lopulta 14 sekuntia. Voittajan aika oli 1:41:43 ja keskinopeus 36,6 km/h. Kokonaiskilpailussa Emman sija on 19. 56 sekuntia johtavan Tsekin Marketa Hajkovan perässä.

Sampo tuli sateiselta kolmannelta etapilta maaliin pääjoukossa sijalla 40. Team Själlandin Ludvig Anton Wacker voitti etapin ajalla 2:24:07, voittajille jaetaan etapeilla lisäksi 10 hyvityssekuntia kokonaiskilpailuun sekä kymmenelle parhaalle pisteitä pistekilpailuun. 93 kilometrin etappi ajettiin 38,7 kh/h vauhdilla. Kokonaiskisaa johtaa Själlandin Mathias Alexander E Larsen, Sampo on sijalla 33. 2 minuuttia ja 10 sekuntia kärjestä.

Torstai 9.7.  kriterium pojat 32,2 km, tytöt 27,6 km

Kriteriumajo sujui Team Finlandilta jo paremmin kuin sitä edeltäneet etapit. Viivi Puskala kohosi podiumille, ollen kolmas ja Emma Lahti sijoittui sijalle 13. päivän etapilla. Viivi Puskala oli kolmen ajajan kärkijoukossa kirissä kolmas ja Emma sitä seuranneessa kolmentoista ajajan ryhmässä kymmenes. Kolmen kärkipyöräilijän ryhmä voitti seuraavaa porukkaa 1:29. Kärkiryhmä pyöräili etapin aikaan 43:12 ja 38,3 km/h. Kokonaiskilpailussa suomalaiset paransivat myös asemiaan, Viivi Puskala nousi sijalle kolme ja Emma nousi kolme sijaa, ollen tällä hetkellä kuudestoista 2:26 perässä kilpailua johtavaa Clara Lundmarkia, joka oli tänään toinen.

Sampo Lahti sijoittui kriteriumissa sijalle 50. Kisan voittoon polki Mathias Alexander E Larsen ajalla 44:32 keskinopeudella 43,4 km/h!. Sampo hävisi voittajalle 1:44. Kokonaiskilpailussa Sampon sijoitus on neljän etapin jälkeen 46. 4:04 kilpailua johtavan Mathias Alexander E Larsenin perässä.

Perjantai 10.7. maantieajo pojat 64 km, tytöt 32 km

Perjantaina ei Tarmon ajajilla nassahtanut kulkemaan maantie-etapilla. Emma Lahti sijoittui tyttöjen sarjassa sijalle 25, 3:02 voittaneelle Clara Lundmarkille hävinneenä. 32 kilometrin etapin voittaja kulki aikaan 1:01:26 31,3 km/h vauhdilla. Kokonaiskisassa Emma on sijalla 18. 5:38 Clara Lundmarkin perässä. Suomen Viivi Puskala on kokonaiskisassa toisena, joten muilla suomalaisilla lienee apuajajan rooli auttaakseen maannaisen hyvää sijoitukseen etappikisassa.

Team Själlandin ylivoima jatkui myös perjantaisella maantie-etapilla, tällä kertaa he ottivat kaksoivoiton. Voittajaksi ajoi Julius Johanssen, Sampo Lahti oli 58. eroa Sampon ja voittajan välille kertyi 3:50. Voittajan keskinopeus oli 38,4 kh/h. Kokonaiskisassa Sampo on ennen päätösetappia sijalla 47. 8:02 johtavaa Mathias Alexander E Larsenia perässä.

Lauantai 11.7. aika-ajo pojat 14 km, tytöt 14 km

U6 Cycle Tourin päätösetapilla Emma Lahti sijoittui kahdenneksikymmenenneksi tempossa. 14 km:n tempon voitti kokonaiskisan kolmanneksi sijoittuinut Iris Ton ja toiseksi temossa sijoittui Team Finlandin Viivi Puskala, joka oli myös lopputuloksissa toinen Clara Lundmarkin jälkeen. Joukkuekisassa Team Finland (Lahti, Puskala ja Vilhelmiina Suvisaari) sijoittui toiseksi Tsekin maajoukkeen jälkeen. Kokonaiskisassa Emma Lahden ero voittajaan oli lopulta 7:08 ja sijoitus kahdeksastoista.

Sampon päätösetapin sijoitus oli 77. 14 kilometrin tempo kulki rankan viikon päätteeksi aikaan 21:53,9 eroa kärkeen kertyi 2:54,6. Tempon voitti Team Själlandin Julius Johanssen ajaen 44,2 km/h nopeudella tempon läpi. Kokonaiskisassa Team Själland oli ylivoimainen, sen kolme ajajaa voittivat kaikki kuusi etappia. Voittaja oli lopuslta Julius Johanssen ennen Mathias Alexande E Larsenia. Sampon kokonaiskilpailusijoitus oli 47, 10:47 voittajalle hävinneenä. Sampon loppuaika oli 7:30:42.

Emman ja Sampon valmentaja, Jyrki Lahti kommentoi suojattiensa kisaa seuraavasti: "Ihan hyvät kisat oli Ruotsissa. Molemmat pysyivät hyvin porukoissa mukana. Isoissa lähdöissä tuli valitettavasti kaatumisia molemmille, mikä verotti lopputulosta. Sampo kaatui maantielähdössä ja jäi pääjoukosta, mistä tuli aikaeroa muihin. Korttelilähdössä Sampo oli ihan kärkikahinoissa, kunnes jälleen kaatui. Emmaltakin ajot sujuivat tempoa lukuunottamatta hyvin, vaikka hänkin kaatui maantielähdössä. Kansainvälinen taso on todella korkealla. M16-sarjan själlandilaiset ajoivat lähes yhtä kovaa kuin eliten kuskit tempossa, joten ei voi kuin ihmetellä heidän kovaa menoaan. Lajin harrastajia täytyy olla moninkertaiset määrät Suomen ajajiin verrattuna".