Tarmo jakoi valmennustipendit huipulle tähtääville urheilijoille
PyöräilyJulkaistu: 05.06.2017 00.00

Tarmo jakoi valmennustipendit huipulle tähtääville urheilijoille

Kälviän Tarmon johtokunta sai useita hyviä hakemuksia keväällä valmennusstipendien hakuaikana. Johtokunta kävi asiasta perusteellisen harkinnan ja päätyi tukemaan tänä keväänä pyöräilijä Emma Lahtea, juoksussa ja suunnistuksessa kilpailevaa Roosa Hämäläistä sekä juoksija Kaisa Honkaharjua.

Emma Lahti siirtyi täksi vuodeksi ajamaan maantiepyörää naisten sarjaan ja hän tähtää lähitulevaisuudessa Suomen mestaruustasolle. Kotimaisen naispyöräilyn taso on ehkä kapea, mutta sitäkin laadukkaampi, tästä osoituksena Lotta Lepistön hieno menestys kansainvälisissä kilpailuissa. Lotan imussa on myös muita suomalaisia saanut puoliammattilaissopimuksia ulkomailta ja suomalaiset ovat päässeet ajamaan koviin kansainvälisiin kilpailuihin Fincycling-joukkueen jäseninä. Emmakin on osallistunut kansainvälisiin kilpailuihin mm. Ruotsissa ja Norjassa. Suomalaisten pyöräilijöiden tason mittarina tulisikin käyttää menestystä kansainvälisissä kilpailuissa, joissa lähtöihin osallistuvien määrät ovat huomattavasti suuremmat kuin Suomessa. Emma on voittanut maantiepyöräilyssä lähes kaiken voitettavissa olevan juniorivuosina ja nyt on harppaus kohti aikuisten sarjoja otettava.

Roosa Hämäläinen kilpailee kestävyysjuoksussa sekä suunnistuksessa omien sanojensa mukaan lähes yhtä suurella intensiteetillä. Suunnistus on hänelle ehkä hieman enemmän ykköslaji, mutta molemmat tukevat toisiaan hyvin. Tänä vuonna Roosa kilpailee viimeistä vuotta 22-vuotiaiden sarjassa, mutta hänellä on tavoitteena saavuttaa myös Kalevan kisoihin oikeuttava tulos 5000 metrin juoksussa. Suunnistuksessa Roosa tavoittelee kansallista kärkeä sprintissä sekä keskimatkalla. Roosa on harjoitellut suunnitelmallisesti n. 13-vuotiaasta lähtien ja viimeiset viisi vuotta hyvin tehokkaasti. Hän kilpailee kesällä ahkerasti molemmissa lajeissa. Juniorivuosina Roosa ei kilpaillut kovin paljoa, joten hänen potentiaalinsa on vielä löytämättä. Suunnistus on herkkä laji, jossa henkisen ja fyysisen onnistumisen on tapahduttava samaan aikaan, saavuttaakseen huippusuorituksen SM-kisoissa. Myös 22-vuotiaiden SM-kisoissa tarvitaan kova suoritus, jotta mitali 5000 metriltä irtoaisi.

Kaisa Honkaharju vaihtoi pituushypyn juoksuun 4 vuotta sitten loukkaantumisen seurauksena. Pituushypyssä Kaisa pärjäsi jo hyvin, mutta vaihdos 800 metrille ja 400 metrille vaatii uudenlaista harjoittelua. Pitkäkestoisempien lenkkien tekeminen ja nousujohteinen harjoittelu kehittävät Kaisaa entisestään juoksijana. Kalevan kisojen tulosrajojen rikkominen on Kaisan tämän kesän tavoite 800 metrillä ja 400 metrillä. Opiskelujen jäädessä taakse Kaisa tulee panostamaan enemmän aikaa ja energiaa harjoitteluun, joten hänen tuloskehityksensä odotetaan kiihtyvän tänä kesänä. Aika näyttää, mihin rahkeet tulevat riittämään.

Kälviän Tarmon johtokunta haluaa osoittaa tuellaan urheilijoille arvostustaan yksilölajeissa tehtävälle määrätietoiselle ja suunnitelmalliselle harjoittelulle. Tärkeintä ei ehkä ole saavutetut mitalit tai tulokset, vaan kunnioitamme jokaista urheilijaa, joka omalla esimerkillään näyttää nuoremmilleen, että Kälviältä on mahdollista ponnistaa kohti kotimaista ja kansainvälistä huippua lajissa kuin lajissa. Urheilu vaatii uhrauksia ja aiheuttaa taloudellisia kustannuksia, mutta kun urheilusta tulee elämäntapa kustannukset muuttuvat tuotoiksi yksilölle, yhteisölle ja yhteiskunnalle. Valmennusstipendi korvaa vain hyvin pienen osan kunkin urheilijan taloudellisista uhrauksista, olkoon henkinen merkitys niille mittavampi.