495 km päivälenkki
Julkaistu: 16.09.2014 00.00

495 km päivälenkki

 

Lähtötunnelmissa Hollolassa 5.9.2014 klo 01:15a.m.

 

 

40-vuotis juhla-ajo

Tempauksen ideologiana oli aloittaa siirtymäriitti kohti uutta vuosikymmentä rituaalilla, jossa pyöräiltäisiin 1km jokaista elettyä kk kohti, eli Hollolasta-Kajaaniin (n. 480km).

Kokonaismatkaa sivuteineen kertyi 495km ja reissu oli ikimuistoinen. Matkan aikana pidettiin kahvitauko n. 100km välein sekä lyhyt ”marssitauko” n. 45min välein. Kahvitauoilla suoritettiin myös lyhyt Facebook päivitys, jonka myötä ystävät saivat osallistua matkan tekoon.

Tässä raportissa on lyhyt kuvaus ainutlaatuisen matkan fyysisistä ja henkisistä kokemuksista.

5. syyskuuta 2014
Kello 01:30 – 19:30

Hollola – Kajaani

Kokonaisaika 16h (31km/h)

Ajoaika 13h (38km/h)

  

Valmistelut, tausta ja idea

Kilpailukauden jälkeen on usein mukavaa tehdä pitkiä aerobisia siirtymäkauden lenkkejä. Merkkipäivinä yleisimmät järjestettävät tempaukset lienevät laskuvarjohyppy tai joku muu elämyksellinen tapahtuma, jolla yllätetään päivänsankari. Idea ja toteutus 495km lenkistä syntyivät viikossa, kun Pekka soitti Jukalle, että ”pitäisikö tehdä joku pitkä lenkki, vaellus tms, 40-vuotis synttäreiden kunniaksi”. Ideaa kypsyteltiin muutama tunti ja Pekka keksi loistoajatuksen pyöräilystä 1km/eletty kuukausi. Se kuulosti juuri niin hullulta, että tuumasta toimeen! Syyskuussa kelit kylmenevät sen verran nopeasti, että pyöräily päätettiin tehdä heti. Pekka hyppäsi linja-autoon torstaina ja perjantaina aamuyöstä lähdettiin pyöräillen takaisin kohti Kajaania.

 

Pyöräily

Reittisuunnitelma oli selvä; Hollola – Jyväskylän kautta – Kuopioon – josta Iisalmeen ja edelleen – Kajaaniin. Ajatus oli selvitä ”päivässä” ja lähteä liikkeelle varhain aamulla. Yöunet eivät oikein maistuneet ja Jukka tokaisi puolen yön aikoihin, että ”joko lähdetään?”. ”Aamukaffet” juotiin saman tien, vaihdettiin ajoasusteet päälle sekä pakattiin mukaan juomat ja muut varusteet.

 

Ensimmäinen 100km ajettiin tähtitaivaan loistaessa ”vanhan Lahden tien kautta”. Ajaminen oli kepeää ja todellinen uusi kokemus pyöräilystä. Aamuyön aikoina mielessä olivat ensimmäiset vuodet elämästä ja ne taisivat mennä nopeasti ja ilman muistikuvia, niin kuin elämässä yleensäkin.

 

Toinen 100km jatkui normaalin aamuheräämisen aikana. Ajaminen meni yllättävän hyvin ja päivän valkeneminen helpotti kummasti matkan tekoa. Mielikuvissa käytiin läpi lapsuus- ja nuoruusvuosia, jolloin elämä on helppoa ja ihanaa.

 

Kolmas 100km kulki jo kohti Kuopiota. Ajamisessa oli jopa vähän ylimääräistäkin intoa ja vauhtia, kuten vauhdikkaiden nuoruusvuosien aikoihin kuului – joskus intoa oli enemmän kuin järkeä.

 

Neljäs 100km oli alussa vaikea, kun ajorytmiä sekoitti Kuopion ohitus pikkuteitä pitkin aina Siilinjärvelle asti. Se meni kuitenkin kiitettävästi läpi ja vauhti löytyi taas. Ajopätkä sopikin hyvin elämänvaiheeseen, jossa mm. kadettikoulu ja upseeriura olivat alussa.

 

Viidennen 100km alussa oli ehkä haastavin paikka, kun oli vaikea uskotella itselle jäljellä olevan enää 100km ja ilta alkoi jo sarastaa. Siihen voisi väsyneenä mennä vielä pitkään ja joskus pelkkä 100km lenkki riittää. Vaihtoehtoja ei ollut ja vuoroveto päälle vain taakse katselematta! 40km ennen Kajaania vauhti kiihtyi ehkä kovimmaksi koko reissun aikana ja se tultiin todellista paritempoa. Liekö molemmilla jo alkoi olla nälkä ja unelma levosta.   

 

Maaliintulo ja palautumisviikko

Perille tultiin yllättävän hyvävoimaisina ja ”kortteliosuus” Kajaanin halki meni vauhdikkaasti. Lihaksistossa ei ollut kummallakaan kramppeja koko reissun aikana ja tankattu energia imeytyi. Yhtenä yhteisenä havaintona oli, että ”palkeet” olivat tehneet työtä reippaasti ja pallealihas molemmilla kosketusarka.

 

Palautumisviikkoon lähdettiin erittäin nöyrinä ja oletusarvo on, että palautuminen vie kuukauden. Ensimmäisen viikon aikana tehtiin kevyttä palauttavaa lenkkiä ja syötiin säännöllisesti. Viikko reissun jälkeen tehtiin 2h kontrolliharjoitus ergometrilla, jossa otetaan 10-minuutin vetoja. Treeni meni hyvin ja watti teho oli kohdillaan, mutta syke normaalia 10bpm alempana.

 

 

Jukka ja pekka Huovinen

40-vuotis syntymäpäivän (25.9.2014) juhla-ajo

jukka.huovinen@gmail.com | pekkahvnn@gmail.com

Seuran uusimmat