Sampo Lahti edustaa Suomea juniorien ratapyöräilyn MM-kisoissa Sveitsissä
PyöräilyJulkaistu: 14.08.2018 00.00

Sampo Lahti edustaa Suomea juniorien ratapyöräilyn MM-kisoissa Sveitsissä

kuva: UCI

Suomi sai ensimmäistä kertaa osallistujia mukaan ratapyöräilyn juniorien maailmanmestaruuskilpailuhin, jotka ajetaan lähellä kansainvälisen pyöräilyliiton (Union cycliste internationale UCI) päämajaa Sveitsin Aiglessa. Aiglen harjoituskeskuksessa käy vuosittain satakunta lahjakasta pyöräilijää eri puolilta maailmaa harjoittelemassa ja kehittymässä uudelle tasolle. Sampon lisäksi kisoihin on Suomesta matkannut Sonja Taskinen.

Huippupyöräily-yksikön ratapyöräilyn lajivastaava, Mika Simola, kertoo taustoja MM-kilpailuihin lähtemiselle.

– Nuorten ratapyöräilyn EM-kilpailut peruttiin Italiassa, koska Montichiarin velo joutui käyttökieltoon. Nuoret urheilijamme olivat valmistautuneet elokuussa ajamaan arvokilpailuja, joten heidät valittiin ajamaan viikkoa aikaisemmin järjestettäviin Aiglen MM-kilpailuihin. Sonja Taskinen ja Sampo Lahti olivat ajaneet aiemmin arvokilpailurajat, joiden perusteella heidät tultiin valituksi EM-kilpailuihin. EM-tuloksia ei ollut mahdollista arvioida, koska juuri ne kisat peruttiin. Tässä tehtiin urheilullinen päätös nuorten kohdalla, että pääsevät kilpailuihin, joihin ovat valmistautuneet, Simola kommentoi. Hän lisää, että nuoret leireilivät Turussa viiden päivän ajan hioakseen kuntoaan näihin kisoihin. Aiglen 200 metrin rata on helppo ajaa, joten lähtivät kisoihin hyvien valmistavien treenien kautta.

Maamme ratapyöräilyn nuorten urheilijoiden parhaimmisto, Sonja Taskinen ja Sampo Lahti matkustivat Sveitsiin jo perjantaina. Mika Simola matkusti nuorten huoltajaksi maanantaina. Urheilijat kertovat, että paikkana Aigle ja ylipäätään Sveitsi on todella hieno; joka puolella ympärillä kiertää vuoristo ja aurinko on paistanut tähän mennessä joka päivä.

Sampon päälajit kisoissa ovat 3 km ja 1 km. Täytematkoina kaiken sujuessa hyvin vielä linja-ajo ja omnium. Sampon lajit ovat aikataulun mukaan ohjelmassa linja-ajon karsinnat torstaina 16.8 klo 11.30-14.35 sessiossa. 3 km takaa-ajon karsinnat perjantaina 17.8 klo 09.00-15.14 sessiossa. Omnium ajetaan lauantaina 18.8 klo 10.00 alkaen ja sunnuntaina 19.8 3 km takaa-ajo klo 11.30 alkaen.

Kisoja voi seurata suorana streamin välityksellä: Päiväkohtaiset streamit löytyy

1.päivä 15.8

2.päivä 16.8

3.päivä 17.8

4.päivä 18.8

5.päivä 19.8

3 km ajetaan takaa-ajona, jolloin kaksi pyöräilijää lähtee radan vastakkaisilta puolilta ja he yrittävät ottaa toisensa kiinni lyhyellä radalla.

1 km on aika-ajo kelloa ja itseään vastaan.


Linja-ajossa ajetaan 50 kierrosta ja ensimmäisenä viimeiseltä kierrokselta maaliin tullut on maailmanmestari.


Omnium on pyöräilyn moniottelu, jossa on erilaisia matkoja ja lajeja kuten pisteajo