Maantiepyöräilykausi alkaa viikonloppuna
PyöräilyJulkaistu: 13.04.2016 00.00

Maantiepyöräilykausi alkaa viikonloppuna

18. LATTOMERIAJO KÄYNNISTÄÄ PERINTEISESTI PYÖRÄILYN KOTIMAISEN KILPAILUKAUDEN SUNNUNTAINA ULVILASSA JA NAKKILASSA

Koiviston Isku ry:n pyöräilyjaosto järjestää, Suomen maantiepyöräilyn kilpailukauden avauskilpailun, 18. Lattomeriajon sunnuntaina. Kilpailussa on neljä eri lähtöä: 1) Miehet elite, 2) Miehet kilpa, 3) Naiset, M-16 juniorit ja M-50 ja M-60 mastersarjat ja 4) katetoria 3, joka on tarkoitettu aloitteleville kilpapyöräilijöille.

Lattomeriajosta on muodostunut pyöräilyn kotimainen kevätklassikko, jossa ajetaan melko tasaisella reitillä mutta yleensä kevättuulet ovat tehneet kilpailusta haastavan. Sivu- ja vastatuulessa kilpailijaryhmät hajoavat helposti useampaan osaan.

Lattomeriajo ajetaan nyt toista kertaa Ulvilan ja Nakkilan välisille teillä. Kuusitoista kertaa kilpailu ajettiin Lattomeren peltoaukeaa kiertäen mutta valtatie 8:n uudet liikennejärjestelyt ja kilpailun osanottajamäärän kasvaminen johtivat kilpailutapahtuman siirtoon. Kilpailukeskus on Kaasmarkun koululla ja kilpailussa ajetaan 25 km pitkällä reitillä, joka kulkee Kaasmarkuntietä Vanhakylän liikenneympyrään, josta ajetaan Ravanintietä Anolaan, josta käännytään kohti Kaasmarkkua.

Miesten elitelähtö ajaa 130 km/5 kierrosta, muut lähdöt ajavat 2-4 kierrosta. Lähdöt tapahtuvat Kaasmarkun koululta klo 12.00-12.15 viiden minuutin välein. Maali sijaitsee Kaasmarkuntien ja Alhontien risteyksen tuntumassa Kuorilassa mäen päällä. Kilpailut kestävät lähes neljä tuntia.

Kilpailuun on ilmoittautunut yli 170 kilpailijaa ja sunnuntaina kilpailijamäärän oletetaan vielä vähän nousevan. Kilpailuun osallistuu pyöräilijöitä kaikista maamme kärkiseuroist. Yhteensä pyöräilijöitä on 39 eri seurasta tai joukkueista.

Kälviän Tarmosta Lattomeriajoon osallistuvat Elite-luokassa Ville Luoto ja Timo Pesola. Villen tavoitteena on kaudella 2016 ajaa paremmin kuin edellisenä kesänä. TOP 10 sijoitus kummalta tahansa Tarmon pyöräilijältä olisi todella hyvä suoritus.

M-60 sarjassa on Tarmosta viivalla Samuli Hautamäki. Samuli on muuttanut Kälviälle ja osallistunut aktiivisesti talven harjoituksiin ja päässyt hyvin lenkkeilemään keväällä, joten miehen luulisi olevan hyvässä kunnossa heti alkukaudesta.

Nuorista pyöräilijöistä Emma Lahti kilpailee N-18 sarjassa. Kotimaisen nuorten naisten sarjojen osallistujamäärät eivät ole kovin korkeita, mutta taso on sitäkin korkeammalla, sen osoittaa suomalaisten juniorien hyvät sijoitukset kansainvälisissä kilpailuissa. Tämän päivän juniorit antavat jo näyttöjä silmällä pitäen vuoden 2020 Tokion olympialaisia. Olisikin tärkeää saada Lotta Lepistön ja Sari Saarelaisen lisäksi useita suomalaisia pyröäilijöitä ajamaan kovia kansainvälisiä kilpailuja, jotta Suomi saisi kerätttyä maapisteitä MM- ja olympiakisoja varten.

Sampo Lahti kilpailee Lattomeriajossa Fincyclingin joukkueessa, mutta hän on Tarmon ajajia. Sampon pääseminen mukaan Fincycling-joukkueeseen avaa hänelle ovia kansainvälisiin kilpailuhin, joissa osallistujamäärät ja taso on korkeammalla kuin kansallisissa kisoissa.