Kesä on yhtä pyöräilyä Pohjanmaalla
PyöräilyJulkaistu: 31.05.2016 00.00

Kesä on yhtä pyöräilyä Pohjanmaalla

Kesän voi hyvin viettää pyörän selässä, sehän Kälviällä tiedetään ja on aina tiedetty. Usein kysytään, miksi juuri Kälviällä pyöräily on niin kovin suosittua vuodesta toiseen. Yhtä oikeaa vastausta lienee mahdotonta sanoa, mutta suurin tekijä lienee perinteet. Kälviältä on aina lähdetty kisoihin ajamaan ja kannustamaan omia suosikkeja aina olympialaisia myöten. Menestystä onkin tullut runsaasti, joten on ajateltu, että kyllä minullakin on mahdollisuudet pärjätä, jos muutkin kerran. Oma osansa on paikallisella pyöräkaupalla, josta saa tarvittaessa välineet lajin aloittamiseksi ja huippupyöriä, jos pyöräilykärpänen pahanlaatuisesti puraisee. Kovin monella Kälviän kokoisella kylällä ei moista palvelua löydy, joten siitä pitää jokaisen kälviäläisen olla ylpeä.

Kilpailuja järjestettiin ennen ihan Kälviän lähimaastoissakin useilla paikkakunnilla, eikä kisamatkoille tarvinnut lähteä maan ääriin niin kuin nykyään valitettavan usein pitää tehdä. Nykyään on kilpailujen rinnalle tulleet paikalliset kuntoajot, joissa ei välttämättä oteta aikaa, mutta joissa voi kuitenkin kilvoitella itseä ja muita vastaan enemmän tai vähemmän tosissaan.

Westfinntourr-järjestö on tehnyt viime vuosina ansiokasta työtä tuodessaan läntisen Suomen eri kuntoajot saman sivuston alle kaikkien nähtäville. Kaikista kuntoajoista ei löydy juttuja lehdissä tai mainoksia ennakolta, mutta asiaan vihkiytyneet tietävät ne ja osaavat olla oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Westfinntourin ylläpitämä sivusto helpottaa kuntoajojen löytämistä ja kasvattaa niiden osallistujamääriä, kun osallistumalla neljään eri tapahtumaan voi voittaa itselleen arvonnassa ulkomaan matkan hyvässä seurassa.

Tänä vuonna Westfinntourin osakilpailuista on ajettu jo Pedersören ympäripyöräily ja Tohopyöräily.

Seuraavana ovat vuorossa Nivalan maastopyöräkisat ja sen jälkeen 3.7 Kälviän pyöräilykesän kohokohta VI Arvon kuntoajo.


Arvon kuntoajo on elvyttänyt niitä pitkiä pyöräkisojen järjestämisen perinteitä, mitä Kälviällä on yhä olemassa. Ajo on kuntoajo, jossa ei oteta aikaa, vaan jokainen voi pitää itse kirjaa kuljetun matkan vauhdista. Monipuoliset matkavaihtoehdot 30, 60, 140 tai 210 km antavat mahdollisuuden lähes jokaiselle osallistua haluamalleen matkalle. 30 ja 60 kilometrin matkat pystyy taittamaan helposti erisuuruisissa porukoissa vauhdin mukaan. Ullavaan johtava tie sukeltaa välillä metsän siimekseen ja rauhallisena sunnuntaiaamuna voi kuvitella itsensä ajamassa keskieurooppalaista puistobulevardia, joka on täynnä pyöräilyyn hurahtaneita ihmisiä.

Pyöräilijöillä on tapana haastaa itseään aina suurempiin ja suurempiin tekoihin. Siihen ovat pidemmät ajomatkat tarkoitettua. 140 km matkalla voi kokeilla, miltä oikea kilvanajo tuntuu. Vauhtia on pääjoukossa yleensä enemmän kuin tarpeeksi, eikä heikkokuntoiset pysy matkassa kovin pitkään. Reitin voi taittaa rauhallisempaakin tahtia ja pysähtyä välillä huoltopisteille nauttimaan virvokkeita ja harrastamaan sosiaalista vuorovaikutusta muiden kanssa. Kuntoajot ovat yhdistäneet ihmisiä sosiaaliluokkaan, ikään, sukupuoleen tai kieleen katsomatta ja tuttuja näkee tapahtumissa vuodesta toiseen. Yleensä keskustelut aloitetaan tiedustelemalla, ”Onko tullut pyöräiltyä tänä kesänä?” Tällä pyritään selvittämään, uskaltaako kyseisen henkilön peesiin lähteä ja kuinka kovassa kunnossa hän on.

200 kilometriä on pyöräilyssä usein maaginen raja, jonka jokainen haluaa joskus ylittää. 100 km ei ole mitään, 150 kilometriäkin vielä monelta menee, mutta 200 kilometrin ajaminen vaatii jo henkistä lujuutta ja takapuolen kestävyyttä. Arvon kuntoajo on madaltanut 200 kilometrin matkan ajamisen kynnystä, sen voi ajaa rauhallisesti porukassa ja samalla vaihtaa kuulumisia muiden ajajien kanssa ja kenties solmia ystävyyssuhteita. Ajo rauhallisesti kestää n. 10 tuntia, joten siinä ehtii vaihtaa kuulumisia hyvinkin perusteellisesti. Nopeammat toki ajavat matkan noin kuuteen tuntiin.

Arvon kuntoajoa on kehuttu sen leppoisasta tunnelmasta ja järjestelyistä. Vapaa-ajantalolta löytyy kahvio, pukutilat, parkkitilaa ja lämmin ruoka ajon jälkeen.

Westfinntourin uudempi tapahtuma on Tour de Vaivaisukot Kaustisella 16.7. Siinä käydään tervehtimässä Kaustisen naapuripitäjien vaivaisukkoja sosiaalisessa hengessä. Tapahtuma sisältää oheisohjelmaa ajoa edeltävänä iltana Kaustisella. Perjantain seminaarissa on puhetta vaivaisukoista ja pyörämatkailusta. Useita pyöräilykirjoja kirjoittaneet Matti Rämö ja E.J. Tenhunen. Kälviäläiset lähtevät Kaustiselle luonnollisesti pyörillä ja ajavat ajon jälkeen takaisin kotiin Ullavan kautta.