Erämää syö miestä ja naista
PyöräilyJulkaistu: 22.08.2020 00.00

Erämää syö miestä ja naista

Kälviän Tarmolla on jälleen aktiivinen pyöräilyviikonloppu 21.8.-23.8.2020

21.8.2020 SM-tempossa Syötteellä Pekka Huovinen edusti seuraa raastavassa tempossa. Tempontangon jäätyä vähän löysälle ennen lähtöä ei ajamiseen löytynyt parasta fiilistä ja sijoitus 35. Hienoa kuitenkin nähdä tarmolainen tempoviivalla parin vuoden tauon jälkeen.

22.8.2020 kovimmasta suorituksesta vastasi Tarmon Timo Ruostetsaari Kalevan kierroksen pyöräilyosuudella Lappeenrannassa. Miesten sarjan 3. sija 76 km tempo keskivauhdilla 41,2 km/h. Järkyttävän kova suoritus Timolta kovassa tuulessa. Kalevan kierrosta on järjestetty vuodesta 1976 lähtien ja siihen kuuluu kuusi eri kestävyyslajia, joiden kilpailujen yhteispisteet lasketaan yhteen ja kruunataan valtakunnan Urkk... ei kun kestävyysureheilun kuningas.

Matka Outback Kälviä gravelpyöräily-tapahtumassa prologeineen ja epilogeineen oli lähes sama kuin Timolla Kalevan kierroksella. N. 75 km. Lähtö tapahtui klo 10.00 Pekan Pizzan edestä prologille. Varsinainen startti oli klo 11.00 Välikylän nuorisoseuralta. Prologilla edettiin ihan reipasta vauhtia ja Jarmo jo ehti ajatella, että ollaan Välikylässä ennen aikojaan, mutta Petri korjasi tilanteen taktisella rengasrikolla vähän Saaralan jälkeen, ettei aikataulu pettänyt vaan Välikylään saavuttiin kellontarkasti klo 11.00. Siinä otettiin porukka koolle ja tarkastettiin, että onko vararenkaita kaikilla tarpeeksi, sillä niitä vielä tarvittaisiin. Katsaus välineistöön osoitti, että erämään koettelemuksia kohti oltiin matkalla heterogeenisellä välineistöllä, oli cyclocrossia, sinkula gravelia, täysjoustoa, etujoustoa sekä ehkä viisaimpana menopelikseen oli Susanna valinnut sähkötrekin.

Porukka jaettiin jo alussa kahteen osaan, niihin joilla on kiire ja niihin, jotka ajattelivat nauttia maisemista kokorahalla. Reitin tuntevia oppaita riitti valitettavasti kumpaakin porukkaan. Alkupätkällä sukellettiin metsään, jonka jälkeen alkoi varsinainen soran narskuttelu. Alkumatka menikin leppoisasti myötätuulessa kohti Honkiperää ja Lehdonjärveä. Kärkiporukassa saatiin viitteitä reitin kovuudesta jo puolimatkassa kun Sniggeltä katkesi satulasta toinen kisko, mikä toi vähän lisää jousitusta matkantekoon. Timpalta lainassa ollut Selle Italia koki kovia jo toistamiseen ja Samulin kanssa aloitettiin välittömästi neuvottelut uuden satulan hankinnasta. Lehdonjärven takainen suo ei pettänyt odotuksia tälläkään kertaan. Tuo legendaksi muodostunut pikku nevanlaita kasteli jälleen kengät ja teki sukista käyttökelvottomat tälläkin kertaa. Jos Mika Myllylä harjoitteli aikanaan suolla sauvojen kanssa, ei kälviäläinen mene suollekaan ilman pyöräänsä.

Varisinaisen koettelemukset alkoivat Heinojankaaran jälkeen. Kärkiporukassa tiedustelulenkillä mukana ollut Mikko osasi varoittaa edellä menijöitä salakavalasta ojasta, johon ajamalla varmasti lähtee maata kiertävälle radalle. Ensimmäiset selvittivätkin vaarattomalta vaikuttavan paikan kunnialla. Takana tulleessa porukasssa, reitin tiennyt Jarmo sortui juniorimaiseen virheeseen ja aloitti tangon ylilennon kivuliain seurauksin. Kotona tuskin tulee kiitosta näyttämisen halusta ja toivotaan, ettei Jarmon tarvitse aivastella lähipäivinä, voi meinaan kylkiin sattua.

Myös tiessä olleet isot kuopat aiheuttivat vaaratilanteita. Isot kuopat meinasivat nielaista pyöräilijät kitaansa, mutta kolhuilta ei vältytty ja takana tulleessa porukassa päästiin testaamaan tien varren pajupusikkojen pehmeyttä, Onneksi ambulassia ei tarvinnut tilata, mutta jälleen tuli osoitus, että takamailla ei keskittyminen saa herpaantua hetkeksikään tai luonto korjaa omansa. Kärkiporukassa sen sijaan vauhti alkoi kiihtymään kun Samulin kone alkoi lämmetä. Tällöin oli Arton aika järjestää ensimmäinen taktinen rengasrikko, joka ei jäänyt ainoaksi. Slicksit alleen valinnut Arto rikkoi pian toisenkin renkaan eikä vaihdetussa kumissakaan ilma pysynyt, joten onneksi pysähdyksiä riitti loppumatkalle ja vauhti saatiin otettua pois ajosta. Artolta oli jäänyt kuuntelematta tiedusteluretkeltä Teemun opit, ei kannata lähteä loppuun ajetuilla renkailla liikkeelle, mutta tästähän varoitettiin jo ennakkoon.

Loppuun lasketeltiin myötätuulessa Välikylästä Pekan Pizzaan pizzalle ja kebabille, taisipa joku janojuomakin mennä kurkusta alas, mutta sallittakoon se kaikille retkestä hengissä selvinneille. Näihin kuviin näihin tunnelmiin ja ensi vuonna uudestaan!