Arvon kuntoajo ja Gravel Adventure Kälviä onnistuivat yli odotusten
PyöräilyJulkaistu: 14.08.2022 10.39

Arvon kuntoajo ja Gravel Adventure Kälviä onnistuivat yli odotusten

Pienen tauon jälkeen järjestetyt Arvon kuntoajo maantiekuntoajo ja uutena tapahtumana seikkailuhenkinen Gravel Adventure Kälviä, onnistuivat yli odotusten. Tapahtumaan osallistui n. 40 ajajaa, joista vajaa viisitoista osallistui gravelajoon.

Maantiekuskit suuntasivat pullan kiilto silmissä kohti Ullavaa, jossa M-market Lukkarissa odottivat notkuvat tarjoilupöydät. Keli suosi ja pikku nälkä oli varmasti osallistujille jo tullut kun he Kälviälle päästyään pääsivät nauttimaan Pekan pizzan maistuvista pizzoista. Jos ajaessa oli kylmä päässyt yllättämään, niin viimeistään tulinen Lusiveerus-pizza sai lämmön palaamaan kroppaan. Pekka tarjosi ruokajuoman ruoan yhteyteen, mutta sitä tarina ei kerro, nautittiinko ajon jälkeen muuta palautusjuomaa kuin Pepsiä ja Jaffaa. Timanttipurku Oy:n yllätyspalkinnot arvontaan piristivät ajajajoukkoa ennen lähtöä, siitä kiitos pyöräilytapahtumien vakiovieraalle, Arto Viitasaarelle. Ensin palkinto arvottiin tapahtuman järjestäjälle, mutta hän kohteliaisuussyistä kieltäytyi vastaanottamaan lahjusta.

Gravel-tapahtuma oli nimetty gps-palvelussa susiringiksi ja ihan joron jäljille suurin osa osallistujista matkan aikana joutuikin. Kuten järjestäjät olivat luvanneet, luvassa oli unohtumaton seikkailu Kälviän, Kannuksen ja Ullavan korpimaastoissa ja nevoilla. Alkumatkalla jo osa eksytettiin, kun järjestäjät olivat unohtaneet mainita, kierretäänkö reitti myötä- vai vastapäivään. Toivottavasti kaikki pääsivät perille maaliin Pekan Pizzaan ennen illan hämärtymistä. Viivalle oli ilmoittautunut kovan luokan gravel-kuskeja ja sitten meitä tavallisia sunnuntaipyöräilijöitä, paikallistuntemusta edustivat kokeneet eränkävijät Kälviän kyliltä. Muualta Kälviälle tulleille päästiin esittelemään näiden seutujen hienoimpia erämaita ja luonnon rauhaa.

Osallistujiin tekivät vaikutuksen mm. Lehdonjärven hiekkakankaat, joissa pyörä liikkui ääneti ja sulavasti mäntymaastossa. Lehdonjärven jälkeen koettiin legendaarinen suon ylitys. Viime aikojen sateet olivat saaneet suon solisemaan kutsuvasti, seireenien laulun johdattamana ajajat ylittivät suon kuka mistäkin kohtaa, tällä kertaa vettä oli vain nilkkoihin asti. Toinen haastavampi maastonkohta oli edessä myöhemmin lähempänä Ullavaa, kun reittimestari oli piirtänyt karttaan vain suoran viivan ja unohtanut kertoa polun alkupaikan läheisen mökin liepeillä. Osa teki pikku koukun ja löysi polulle, osalle reitti ole nopeammin löydettävissä. Pientä suunnistusta vaadittiin tiheässä nuoressa männikössä ja tie löytyi muutaman sadan metrin päästä pikku rämeen jälkeen.

Kolmas aivonystyröiden raksuntaa aiheuttanut kohta tuli vastaan Norpan järven jälkeisellä lisälenkillä, kun karttasovellukset eivät tunnistaneet kärrypolkua, joka oli kartalla merkitty suoralla viivalla. Kaikki osallistujat taisivat löytää itsensä niitetyltä heinäpellolta ja siitä eri reittejä edeten vastassa oli yllätys vesistön ylityksen muodossa. Lämminvetinen pikku puro ei tuottanut ongelmia, kysymyksiä ehkä sitäkin enemmän, että mitä ihmettä on reittimestarin päässä liikkunut, siltaa kun ei ollutkaan kohdassa, jossa kärrypolku ylitti puron. Myötäpäivään reitin kiertäneille puro oli viimeinen haastavampi kohta reitillä, loppuosa menikin pullakahvin jälkeen lasketellessa Ullavasta Kälviälle pitkin hyväkuntoisia sorateitä, joita Kälviällä toden totta riittää.

Maalissa oltiin yhtä hymyä ja sosiaalisesta mediasta saadun palautteen mukaan osallistujat pitivät yllätyksellisestä reitistä. Suunnistustehtävät toivat vähän seikkailun tuntua ja toivottavasti löytämisen riemua, kun polku taas kohtasi kulkijan. Metsän eläimistä vastaan tuli käärme, sammakko ja kauris (pieni ruskea sorkkaeläin).

Ensi vuonna tai jossain muussa tulevaisuuden kohdassa ajetaan jälleen, joko yhtä eeppisellä tai sitten jollakin toisella reitillä.